Stil et spørgsmål
HundeVi samarbejder med de bedste kenneler KatteEget opdræt af siameser og burmeser GnavereVores Gnavere har de bedste vilkår FugleKom og se kæmpestore voliere KrybdyrStort udvalg af forskellige gekkoer

De første tamkatte

En kat er et pattedyr. Det betyder, at den føder levende unger, og at ungerne dier hos moderen. Killingerne skal være 12 uger gamle, før de kan tages fra moderen. Det er meget længere tid end eksempelvis hundehvalpe, som kun skal være 8 uger gamle. før de må tages fra.

Men en kat er ikke kun et pattedyr, den er også et rovdyr.

Vores huskatte er i familie med store katte som tiger, løve og puma.

For tusinder af år siden begyndte de små vilde katte i Afrika at fange og spise de mus og rotter, som åd menneskenes korn.

Derfor begyndte folk at interessere sig for de venligste af disse katte. Måske begyndte de, i perioder hvor der ikke var så mange gnavere, at give dem foder, for at få dem til at blive i området. Sådan opstod de første huskatte.

Stadig rovdyr
Selv om vi har tæmmet kattene, har de stadig deres rovdyrsinstinkter i behold. Prøv bare at tage et stykke legetøj og træk det hen over gulvet foran din kat. Den vil straks krybe sammen og gøre klar til spring for at fange det. Du kan også prøve at tage din kat på skødet og undersøge den. Du kan se dens spidse hjørnetænder, som er gode til at holde fast på byttet eller maden med.

Du kan se dens pupiller, som skifter størrelse alt efter hvor lyst eller mørkt der er. Pupillernes udformning gør, at katten ser rigtigt godt i mørke, og er derfor god til at jage om natten. Du kan se dens kløer, som kommer ud af skederne, når den vil gribe fat i byttet. Og du kan se eller mærke dens tunge som er ru, fordi den har bittesmå pigge som river kød af ben på dens bytte.

Et utal af racer
Der findes mange forskellige katteracer. De er opstået efter et grundigt avlsarbejde. Nogle mennesker har for mange år siden bestemt, hvilke katte der skulle have killinger. De har valgt dem, som de synes var mest spændende, for eksempel dem med lang pels eller nogle flotte farvetegninger. Så har de parret to katte, som var næsten ens med hinanden og arbejdet videre med racen derfra.

Naturens udvælgelse
I naturen ville de stærkeste individer have parret sig med hinanden, og de stærkeste gener ville overleve. Nøjagtigt sådan er det hos løverne. De lever i flokke på op til tyve løver. Det er den stærkeste han, som får lov til at parre alle hunnerne i flokken, således at det er de stærkeste gener, der bliver ført videre.

Hvis der kommer en fremmed han og overtager flokken, fordi han er stærkere end føreløven, vil han starte med at slå alle de små unger ihjel, for at hunløverne hurtigt skal komme i brunst igen og føde hans unger. Det samme fænomen kan lejlighedsvis forekomme hos tamkatte.

Vilde katte
Der findes stadig vilde katte i Danmark. Det er katte, som lever i byernes gader eller på landet, og ikke bor hos nogle mennesker. Det er de hjemløse, herreløse eller vildtlevende katte. Nogle af dem er født i naturen, andre er blevet forladt af mennesker, som er blevet trætte af dem.

Der er mange mennesker, som tager sig af nogle af disse katte, men mange af dem har et, ja rent ud sagt, et hundeliv. De får ikke mad nok, og de har ingen sted at gå hen, når der er koldt, de er nødt til at slås med de andre katte om deres territorier og om maden. Tænk på det før du anskaffer dig en kat. Husk også på at du skal have den i mange år. En kat bliver typisk mellem 12 og 15 år gammel.
 

reklame