Stil et spørgsmål
HundeVi samarbejder med de bedste kenneler KatteEget opdræt af siameser og burmeser GnavereVores Gnavere har de bedste vilkår FugleKom og se kæmpestore voliere KrybdyrStort udvalg af forskellige gekkoer

Udvælgelse/køb af din kat

Før du bestemmer dig for at købe en kat, er det vigtigt at se på killingens opvækstbetingelser. Er den vant til at være i hænder og blive kælet for? Er den vant til børn, og hvordan virker den på dig? Sidst, men ikke mindst: læg mærke til, hvordan moderkatten opfører sig. Er hun vant til mennesker, vil killingerne få samme tillid til mennesker.

Kattens psyke og adfærd dannes nemlig i en meget tidlig alder. Hvis du har hund, så prøv at få en killing fra et hjem, hvor der også holdes hund.

Katte er individualister, og glem ikke, at den killing, du vælger, skal du leve sammen med i mange år. Du bør også sikre dig, at killingen er sund og rask. Kig efter, at øjnene er rene og klare. Betændte øjne kan være tegn på øjenkatar. Kig også efter, at ørerne er rene. Belægninger kan være tegn på sygdom. Næsen skal føles let fugtig - og pelsen ren og blød. Bagi skal pelsen være ren. Er der rester af afføring, kan det være tegn på diarré. Killingen skal være mindst 12 uger gammel, før den er parat til at flytte fra moderen, da socialiseringsfasen først er færdig i 12-ugers alderen.

Huskat eller racekat?
Lad os med det samme slå fast, at den ene huskat og katte-race er lige så god som den anden.

Men derfor kan den ene race være mere eller mindre egnet for dig og din familie. Er du interesseret i opdræt eller i at udstille, skal du købe en racekat. Ved racekatte kan man endvidere til dels bestemme, hvilket temperament man ønsker, katten skal have.

Vil man gerne have en selskabelig og kontaktsøgende kat, skal man købe en siameser. Vil man gerne have en kærlig, blid og intelligent kat, som er stærkt knyttet til sine mennesker, skal man købe en Hellig birma.

Søg på internettet, eller gå på biblioteket og lån en bog om racekatte. Det kan godt betale sig at sætte sig ind i de forskellige racer og temperamenter. Derudover skal du også tænke på, at vælger du en langhåret racekat, skal pelsen redes godt igennem - hver dag! Der er mange hensyn at tage ved valg af race. Køber du en racekat, skal den have en Felis Danica (landssammenslutning af de 4 danske hovedklubber) stamtavle, og en vaccinationsattest underskrevet af en dyrlæge. Stamtavlen indeholder blandt andet oplysninger om kattens forældre og forfædre, fødselsdag, køn og angivelse af farver.

Ønsker du en almindelig huskat, så kig i lokalavisen. Her er tit annoncer, hvor katte sælges billigt til gode hjem. En anden mulighed er at kontakte dyreværnsforeninger eller kattehjem. Husk dog på, at kattens temperament er afhængig af dens opvækst og menneskene i dens liv.

En eller to katte?
To katte har utrolig meget fornøjelse af hinanden. Går din kat alene hjemme hele dagen, kan du overveje at anskaffe dig endnu en kat, så de kan holde hinanden med selskab. Det er også mere end dobbelt så morsomt at have to katte, og "besværet" er ikke meget større ved to end ved en.

reklame