Stil et spørgsmål
HundeVi samarbejder med de bedste kenneler KatteEget opdræt af siameser og burmeser GnavereVores Gnavere har de bedste vilkår FugleKom og se kæmpestore voliere KrybdyrStort udvalg af forskellige gekkoer

Lidt gnaverhistorie
Vi mennesker fascineres af dyr

gnavere-Gnavere1Hvad enten der er tale om bløde kæledyr, eksotiske akvariefisk eller mystiske krybdyr, fremkalder de alle en reaktion hos os.

Hamsteren, marsvinet og dværgkaninen går, med deres bløde pels og nysgerrige plirrende øjne, direkte ind i hjertet på de fleste af os.

Gnavere har været holdt som husdyr/kæledyr i mange tusinde år. Men de fleste er først kommet til fra 1600-1700 tallet. Mange af dem er blevet betragtet som skadedyr, da de ødelægger kornmarker, mens andre er en plage i hjemmet. Andre har været tæt på at blive udryddet på grund af deres fine pels. De fleste gnavere blev først holdt som husdyr og siden, i vores århundrede, blev det almindeligt at holde dem som kæledyr.

Gnaverne er typiske kæledyr hos familier med børn, men dyrene skal naturligvis behandles bedst muligt. Udgangspunktet for anskaffelse af et kæledyr kan udmærket være et behov hos det enkelte menneske, men man må aldrig glemme, at det er dyrets behov, man som ejer skal fokusere på. Kun ved opfyldelse af disse får man den optimale fornøjelse af dyret.

gnavere-Gnavere2
Zebramus er en gnaverart som er forholdsvis ny her i landet, læs mere i artiklen om zebramus.
Gnavere

Gnaverne hører til den største gruppe af pattedyr, som består af cirka 3000 arter fordelt på 30 familier. De udgør mere end en tredjedel af verdens landpattedyr. De mest typiske karaktertræk er de store kraftigt buede fortænder. Som navnet siger, bruger disse dyr deres tænder til at gnave med, og tænderne slides hurtigt. Heldigvis vokser tænderne hele livet, i takt med at de slides.

De fleste gnavere er overvejende planteædende, men nogle arter supplerer gerne kosten med insekter og andre små dyr. Gnaverne selv er fødegrundlag for en lang række rovdyr. I den danske natur jages de vilde gnavere især af dyr som ræv, tårnfalk, musvåge, ugler og de små rovdyr fra mårfamilien. Derfor er de fleste gnavere også meget produktive, når det gælder forplantning. Som kæledyr har de vundet mange hjerter, særligt blandt børn.

reklame