Stil et spørgsmål
HundeVi samarbejder med de bedste kenneler KatteEget opdræt af siameser og burmeser GnavereVores Gnavere har de bedste vilkår FugleKom og se kæmpestore voliere KrybdyrStort udvalg af forskellige gekkoer

Daglig pasning
Ansvar og forpligtelser

Når du har påtaget dig ansvaret for en fugl, har du også påtaget dig visse forpligtelser: Den skal passes hver dag! Foder, vand og selskab er vigtige daglige aktiviteter omkring et fuglebur.

Fuglen skal have mindst 10 timers ro og hvile hver dag. Derfor vil det være en god ide at tildække buret med et klæde, der udelukker en stor del lys. Fjernsynets lys kan også virke generende på fuglen. Lyde vil normalt ikke genere. Du skal dog aldrig begynde at tale til fuglen, når buret er tildækket.

Foder
De forskellige fugle skal have forskelligt foder. I handlen findes et stort antal færdige frøblandinger, bestemt for de forskellige fuglearter. Se nærmere i afsnittene om de enkelte fuglearter. Jeg vil stærkt anbefale, at du køber den rigtige blanding, for så ved du, at fuglen får det nødvendige.

Du skal være forsigtig med at bruge solsikkefrø, da det er meget fedende. Det kan give problemer, hvis fuglen ikke får rørt sig nok.

Ved siden af alle disse blandinger findes der forskellige lækkerier, som du fra tid til anden kan give din fugl, såsom hirsekolber og jordnødder.

Fuglen skal daglig have den mængde foder, som den kan æde, hverken mere eller mindre. Får den for lidt, ja så sulter du den, og det er jo ikke meningen. Får den for meget, vil den hurtigt begynde at sortere i foderet, og den tager så kun det, som den bedst kan lide. Det er ikke hensigtsmæssigt, for så får den måske ikke nok af de vigtigste foderemner. Den bliver fejlernæret med sygdom og måske med døden til følge.

Husk på, at langt de fleste fugle knækker frøet, spiser kærnen og lader skallen ligge, så du skal undersøge foderskålens indhold. Fuglene bliver jo ikke mætte af skaller.

Fuglefrø er en levende men "sovende" organisme. De bliver ødelagt, hvis de ikke får lidt luft, derfor er det en meget dårlig ide at have frø i absolut lufttætte plastikposer. Rester fra familiens middagsbord skal ikke bruges til fuglefoder.

Vand
Fuglen skal daglig have rent drikkevand i en lille vandskål, men jeg vil anbefale en drikkeautomat, der rent størrelsesmæssigt passer til den pågældende fugl. Udbuddet af drikkeautomater er stort. Se dem hos dyrehandleren.

Mange fugle elsker at bade for at holde fjerdragten ren og pæn. Derfor skal der også være et badekar af en rimelig størrelse. Badekarret hænges normalt uden på buret i lågen. Såvel badekar som vandskål / drikkeautomat er vigtige i et fuglebur.

Mange fugle vil hurtigt lære at nyde en overbrusning med vand fra en forstøversprøjte.

Frugt og grønt
I naturen spiser så at sige alle fugle frugt og grønt, så det må vi også give dem. Udvalget er stort. Find ud af, hvad dine fugle foretrækker.

De større fugle vil gerne have et stykke gulerod at gnave i. De mindre foretrækker dem i revet tilstand. Forskellige modne frugter såsom æbler, pærer, ferskner og vindruer er også en lækkerbisken for mange. Husk at vaske frugterne grundigt, inden de bliver serveret for fuglene. De fleste frugter er behandlet (sprøjtet) for holdbarhedens skyld, og det er absolut ikke sundt for fuglene.

Et stykke agurk eller et lille salatblad er godt, og de skal også vaskes.

Ude i naturen kan du næsten året rundt finde fuglegræs - et fint tilskudsfoder. Mange fugle vil gerne have halvmodent græsfrø. Pluk aksene af og hæng dem ind til fuglene.

Er du begyndt at give dine fugle et sådant tilskud, så skal du blive ved med det - mindst hver anden dag. En pause kan få fuglene til at foræde sig, og det kan meget let give dårlig mave.

Det frugt og grønt, der ikke bliver ædt i løbet af dagen, skal fjernes hver dag.

Vitaminer, mineraler og andet tilskud
Mange af de færdigkøbte foderblandinger er tilsat de nødvendige vitaminer og mineraler. Hvis du samtidig giver dine fugle frugt og grønt, skulle det ikke være nødvendigt med ekstra tilskud.

Giv større fugle friske grene at gnave i. Så er du helgarderet. Skulle det alligevel blive nødvendigt med et tilskud, har fuglehandleren et meget stort udvalg.

Fuglene har en kråse, der er fyldt med små stenstykker, som de bruger til at knuse halvt fordøjede frø med. Det er nødvendigt for den rigtige omsætning i maven. Derfor skal de have adgang til sand, grit (knuste sten) og også gerne knuste strandskaller. Tilsæt eventuelt lidt trækul. Begge dele kan købes i fugleforretningen. Solfugl, Beostær og Lorier er undtagelser i denne sammenhæng.

Der findes også forskellige former for kraft- og opmadningsfoder, men det har ikke den store betydning, hvis du ikke skal have opdræt af dine fugle.

reklame