Stil et spørgsmål
HundeVi samarbejder med de bedste kenneler KatteEget opdræt af siameser og burmeser GnavereVores Gnavere har de bedste vilkår FugleKom og se kæmpestore voliere KrybdyrStort udvalg af forskellige gekkoer

Valg af gnaver
Børn og kæledyr

Børn er glade for dyr, men små børn bør ikke selv have det overordnede ansvar for kæledyr.

Det er sundt for børn, allerede på et tidligt tidspunkt i deres opvækst, at have tæt kontakt til dyr. Derfor er anskaffelse af et kæledyr en beslutning, der kræver overvejelser.

Hvem har det overordnede ansvar? Hvem står for den daglige pleje?

Når hele familien er sammen om omsorgen for, og glæden ved, kæledyret, bliver fornøjelsen størst.

Barnets medansvar for en lille levende skabning kan være udviklende.

Det giver en følelse af stolthed, indlevelse og varme. Hvis du som forælder samtidig er indstillet på, at dyret tager tid, er i godt på vej.

Udvælgelse/køb af kæledyr
Når du finder ud af, at du vil anskaffe dig en gnaver, bør du gå hen til en dyrehandler og se efter, hvilke dyr de har. Dyrehandleren hjælper gerne med råd og vejledning til de enkelte arter.

Du kan søge oplysninger på biblioteket, der har en lang række hobbybøger om de enkelte gnavere og du kan selvfølgelig finde masser af oplysninger om dyrene på nettet.

Mange dyre-ejere har deres egne hjemmesider som fortæller om deres egne dyr og erfaringerne med dem.

Marsvin
Følgende overvejelser bør være gjort inden anskaffelse

1. Hvilken gnaver passer bedst i familien?

Du skal først og fremmest se på, hvilket dyr der bedst dækker dit behov. Hvis det er til børn, du køber et kæledyr, bør du anskaffe dig en gnaver, der er mest livlig om dagen. Det er også vigtigt, at dyret kan tages op og kæles for. Et kæledyr, der sover det meste af dagen, mister hurtigt sit børnetække. Det er også væsentligt at finde ud af, om i ønsker en eller flere gnavere, og om de i givet tilfælde skal have muligheder for at formere sig.

2. Kan gnaveren omgås andre kæledyr?

Det er bedst ikke at holde flere arter af gnavere i samme bur. Du kan sagtens holde flere arter, men det er bedst, at de holdes hver for sig. I naturen støder gnavere ganske vist sammen, men i fangenskab er pladsen ofte for trang. Det giver ikke den enkelte art mulighed for at etablere et territorium. Større husdyr, som hunde og katte, skal ikke have fri adgang til gnavernes bur. Gnaverne bliver bragt i en stress-situation, som, i værste fald, kan medføre skader på dyret. dit dyr. Lykkes det ikke, er dyrehandleren en mulighed, men ikke alle dyrehandlere har kapacitet til at modtage folks fejlkøb. Herefter er eneste rimelige udvej en aflivning. Under alle omstændigheder er det forbudt at slippe kæledyr ud i naturen. For det første er det dyrplageri. For det andet er det faunaforurening.

3. Vi skal på ferie, og hvad så?

En lille gnaver i bur kan naturligvis transporteres over mindre afstande. Dyrene har dog bedst af at blive hjemme. Overvej derfor, om du har muligheder for pasning af dyret, mens du er afsted. Snak med familie og venner om problemet. Hos nogle dyrehandlere kan du få dyrene passet mod et beskedent beløb.

4. Hvad nu, hvis jeg bliver træt af mit kæledyr?

Situationen opstår forhåbentlig aldrig. En god forberedelse inden anskaffelsen er den bedste forebyggelse mod denne situation. Hvis du af den ene eller anden grund alligevel bliver nødt til at skaffe dig af med dit kæledyr, så forsøg at finde et godt hjem til det. Måske har du i vennekredsen en familie, som har lyst til at overtage dyret.

reklame